Zomaar een dag op school

• Een ervaring van Johan van der Weerd.

​Zomaar een dag op school.

Vandaag sta ik (Johan) aan de poort van de Hamalandschool om leerlingen te begeleiden bij het uitstappen uit de busjes.
Mocht ik al slechte zin hebben dan is deze na twee minuten weg.
Uit elke bus stappen leerlingen enthousiast uit, begroeten mij maar ook zeker elkaar.
Even later in de gang staan twee leerlingen op geheel eigen wijze met elkaar te communiceren. Ik versta en begrijp er niets van maar zij begrijpen elkaar volledig. Ze helpen elkaar over en weer met het uitrekken van de jas en het uitpakken van de tas. Als alles klaar is volgt een innige omhelzing.

Later op de dag vertelt een college van Het Bariet mij dat één van de leerlingen een bezoekje aan de dokter moet brengen. De leerling laat aan de ouders weten dat dit niet onder schooltijd mag. Hij moet namelijk naar school en wil geen dag missen.
Zo maar twee kleine voorbeelden van hoe belangrijk de school voor onze leerlingen is.
Als je op een gemiddelde schooldag goed om je heen kijkt kun je voortdurend van deze voorbeelden zien en ervaren.
Leerlingen gaan met plezier naar school, voelen zich erg veilig en ervaren dat ze dingen kunnen.
Ze leren nieuwe dingen en krijgen van ons veel positieve feedback.
Je ziet ze er van groeien. De schoolperiode is voor hen een zeer belangrijke periode.​